Assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan kepada pembaca setia blog saya ini. Terlebih dahulu saya ingin memohon maaf di atas kelewatan saya yang sudah lama tidak mengemas kini blog ini memandangkan saya sangat sibuk dengan pelbagai tugasan, assignments serta hidup sebagai pelajar yang sememangnya memerlukan masa dan pengorbanan. Jika ada masa sekali pun, saya tidak sempat mengemaskini blog memandangkan Blogger semakin lama semakin 'berat' untuk dibuka. Ini memandangkan Blogger semakin 'update' maka ia memerlukan masa untuk stabil dan senang dilayari kelak.
Anda semua mesti tertanya-tanya apakah tajuk
perbincangan blog saya hari ini. Melihat tajuk tersebut, anda semua mesti
tertanya-tanya " Apa tu Astaxanthin ? " "Apa tu Pycnogenol ?
" " Apa yang menarik tentang benda ni ? " "Apa sebenarnya
benda ni ?" . Soalan-soalan sedemikian sudah pasti bersarang di pemikiran
anda dan oleh itu, tibalah masanya untuk saya menerangkan secara mendalam
apakah yang dimaksudkan dengan Astaxanthin dan Pycnogenol ini.
Tuhan menciptakan sesuatu unsur itu untuk diguna
pakai oleh umat manusia sama ada untuk kebaikan mahupun keburukan. Terpulang
kepada kita untuk memilih. Alam semulaajdi merupakan antara nikmat serta
anugerah Tuhan yang tidak ternilai. Pelbagai rahsia alam yang sehingga kini
masih belum mampu dirungkai oleh para saintis mahupun penyelidik. Namun, kajian
demi kajian dilakukan untuk mendapatkan manfaat yang jitu dalam melengkapi
hidup kita sebagai manusia. Antara anugerah Tuhan yang paling berharga kepada
manusia melalaui alam semulajadi ialah Pycnogenol. Apa itu Pycnogenol ?
Ikuti temubual bersama Dr. Fred Pescatore tentang manfaat terulung Pycnogenol
Pycnogenol merupakan ekstrak/pati kulit kayu pain
maritim Perancis yang berpaten dan merupakan jenama sebuah syarikat, Horphag
Research Ltd. yang berpengkalan di Switzerland. Pycnogenol diambil daripada kulit pokok pain maritim Perancis yang tumbuh subur di sebuah hutan simpan pokok pain
antara terbesar di Eropah. Ia bebas daripada sebarang pencemaran, baja kimia
serta racun perosak dan pokok ini tumbuh subur tanpa sebarang gangguan ekologi
serta sistem semula jadinya antara yang terbaik di dunia untuk pemuliharaan dan
pemeliharaan pokok pain. Kulit kayu pokok pain maritim Perancis ini diambil
setelah pokok tersebut mencecah usia 30-50 tahun.
Kulit kayu pain maritime Perancis merupakan sumber Pycnogenol terulung di dunia
Bahan aktif utama yang terkandung di dalam kulit
pokok ini dikenali sebagai Prosianidin ( OPC ) serta beberapa jenis
bioflavonoid semula jadi yang beratus kali ganda berkesan memberi perlindungan
daripada serangan radikal bebas berbanding antioksida yang lain. Berbeza dengan
ekstrak biji anggur di mana ia juga mengandungi OPC namun kandungan OPC yang
diperolehi daripada biji anggur hanya tunggal yakni tidak bersama dengan
lain-lain bioflavonoid. Pycnogenol merupakan campuran dan gabungan Prosianidin
dan lain-lain bioflavonoid yang hanya wujud di dalam ekstrak kulit kayu pain
maritim Perancis ini. Penemuan OPC beserta bioflavonoid di dalam satu bahan ini
begitu menakjubkan serta menggemparkan dunia sains di mana sangat jarang untuk
OPC bergabung dengan antioksidan lain di dalam satu medium. Penemuan ini juga menjadikan
Horphag Research Ltd. memenangi beberapa anugerah kecermelangan dan anugerah
tertinggi yang pernah dicapai ialah Anugerah Kajian Cemerlang Bahan Kesihatan
Amerika Utara 2008 Frost & Sullivan. Anugerah Frost & Sullivan sangat
terkenal kerana ia merupakan sebuah badan pengiktirafan dunia yang terunggul
dalam menilai sesebuah kajian,pembangunan serta ekonomi dunia.
Disebabkan Pycnogenol merupakan sejenis antioksidan kuat yang memberi perlindungan kepada sel selular ia juga dikenali sebagai
" Antioksidan Hebat Alam Semulajadi " terunggul dan sehingga kini Pycnogenol merupakan satu-satunya sebatian antioksidan terkuat pernah ditemui oleh para saintis di dunia. Kekuatan sesebuah
antioksidan diukur menggunakan bacaan ORAC di mana semakin bacaan ORAC semakin
kuat aktiviti penghalang kesan oksidasi terhadap sel. Walau bagaimanapun, nilai
ORAC yang dicatat oleh Pycnogenol masih lagi menjadi pertikaian. Ia didorong
oleh beberapa faktor tetapi ada teori mengatakan bahawa nilai ORAC Pycnogenol
melebihi beri Maqui. Beri maqui merupakan satu-satunya buah yang mengandungi
nilai ORAC tertinggi di dunia yang mencatatkan nilai ORAC sehingga 27 600 .
Dalam kes Pycnogenol, nilai ORAC tidak memainkan peranan yang ketara tetapi
kesan nilai ORAC nya yang menjadi perbualan hangat kerana gabungan OPC dan
bioflavonoid lain di dalam ekstrak kulit kayu ini menunjukkan kesan penghalang
oksidasi yang terunggul malah ia jauh mengatasi beri maqui.
Disebabkan ini, Pycnogenol mampu mengitar semula
Vitamin C dan E yang teroksida kembali menjadi bentuk yang aktif dan ini sangat
memeranjatkan banyak pihak terutama pengkaji kerana Vitamin C dan E sendiri merupakan
sejenis antioksidan yang kuat. Kesan paling ketara yang diperolehi daripada
pengambilan Pycnogenol ialah dari segi kesihatan kulit, mata serta
penyakit-penyakit kornik.Terdapat beberapa kajian membuktikan dengan
pengambilan 50-100mg Pycnogenol selama 8 minggu akan memperoleh kulit yang
kurang kedut. Selain itu Pycnogenol juga memberi perlindungan terhadap sinaran
UVA dan UVB secara menyeluruh. Ini disokong oleh sebuah kajian yang dilakukan
di California, USA dimana Pycnogenol mampu bergabung secara stabil dengan
kolagen kulit. Apabila radikal bebas seperti sinaran UV mencecah kulit, ia akan
merungkaikan jaringan elastisi kolagen dan menyumbangkan kepada penguraian
serat kolagen. Namun, kekuatan Pycnogenol yang bergabung di setiap penghujung
serat kolagen mengurangkan penguraian kolagen dan ini melindungi serat kolagen
daripada kerosakan yang maksimum.
Selain itu, Pycnogenol juga mampu merentasi
rintangan darah retina ( Blood Retinal Barrier, BRB ) dengan mudah. Antioksidan
hebat ini menunjukkan perlindungan yang sangat tinggi terhadap kerosakan mata
lebih-lebih lagi kepada pesakit diabetis jenis 2. Ini menjadi satu harapan baru
kepada pesakit kencing manis dalam melindungi mata mereka daripada kerosakan
dalaman. Namun, pencapaian terhebat Pycnogenol yang sehingga kini menjadi
perbualan hangat ialah ia merupakan satu-satunya flavonoid yang mampu merentasi
rintangan darah otak ( Blood Brain Barrier, BBB ). BBB merupakan sejenis
lapisan perlindungan otak yang sangat tepu serta berlipid yang menyelaputi otak
daripada kemasukan anasir-anasir luar. Lapisan ini sangat berlipid sehingga
tidak banyak antioksidan yang wujud di dunia ini mampu melepasinya memandangkan
otak merupakan organ neuorlogi terpenting manusia dan setiap inci kerosakan
yang berlaku di otak mampu membunuh kita dalam sekelip mata.
Tetapi, antioksidan semula jadi ini mampu melintasi
BBB dengan mudah. Mengapa ? Ini masih lagi menjadi persoalan dan pertikaian
para penyelidik kerana struktur Pycnogenol sendiri tidak cukup berlipid untuk
melintasi BBB. Walau bagaimanapun, ia tetap selamat diambil sehingga dos
seharian boleh diambil sehingga 200mg tanpa mendatangkan apa-apa kesan
sampingan. Disesabkan ia merupakan antioksidan yang sangat berkuasa,jauh
mengatasi Vitamin C dan E, dianggarkan kekuatan Pycnogenol adalah 1.5 kali lebih
daripada catechin ( Esktrak teh Hijau ), 10 kali lebih daripada ektraks biji
anggur, 40 kali lebih daripada Vitamin E, 350 kali lebih daripada Vitamin C dan
1000 kali daipada Asid lipoik, ia juga dikenali sebagai penghalang kanser
terunggul pernah ditemui. Ia juga digunakan untuk meningkatkan imun sistem
seseorang pada tahap yang maksimum sehingga ia mampu mengurangkan simptom
alahan,resdung, selesema, batuk, alergi serta meningkatkan pernafasan normal
pada tahap yang tinggi.
Terlalu banyak kebaikan serta manfaat yang
diperoleh daripada kuasa ekstrak kulit kayu pain maritim Perancis ini. Terlalu
banyak jurnal serta artikel kesihatan yang diterbitkan sehingga ada antaranya
diguna pakai berulang kali untuk mendapatkan ekstrak yang benar-benar tulen dan
lebih bermutu. Namun begitu, Pycnogenol bukanlah antioksidan terkuat pernah
ditemui serta diketahui oleh manusia. Terdapat satu lagi antioksidan yang
dikenali sebagai "Mother of Antioxidant and Carotenoid " dan
"World's Strongest Antioxidant in Nature". Apakah antioksida tersebut
? Teruskan pembacaan anda !!!
ASTAXANTHIN
Mesti ramai antara anda yang tergelak mahupun
tergigit lidah mahu menyebut perkataan ini secara betul. Secara ringkas, anda
boleh menyebut secara sebegini, Asta-Zhan-Thin
Apakah Astaxanthin ini ? Mengapakah ia digelar
antioksidan terkuat yang pernah wujud di dunia ? Apakah kelebihannya ?
Astaxanthin merupakan sejenis pigmen kerotenoid
semulajadi yang dihasilkan oleh alga Haematococus pluvialis. Ia banyak didapati
di kawasan yang mempunyai aktiviti volkanik seperti di Jepun dan Kepulauan
Hawaii. Namun, alga di Kepulauan Hawaii merupakan yang terbaik dunia kerana ia
ditemui sedalam 5000 kaki di bawah paras air laut. Disebabkan ia merupakan
karotenoid, maka ia berpigmen merah dan ini menjelaskan mengapa ikan salmon,
udang laut, ketam, flamingo serta beberapa hidupan laut yang lain berwarna
merah-oren mahupun merah kejambuan. Ini kerana haiwan-haiwan ini
menjadikan Haematococus pluvialis antara
diet makanan seharian mereka. Sebab itu mengapa ikan salmon serta ketam laut
amat mahal disebabkan ia mengandungi isi yang enak dan lembut serta khasiatnya
yang tinggi. Ini juga menjelaskan mengapa ikan salmon mampu berenang melawan
arus deras selama 7 hari tanpa henti !!!
Sebenarnya, Astaxanthin
merupakan mekanisma terakhir alga Haematococus pluvialis untuk hidup
sekiranya alga ini mengalami tekanan suhu sejuk dan panas melampau, perubahan
cuaca keterlaluan, kekurangan makanan dan air haba serta pancaran matahari yang
keterlaluan. Alga ini secara semula jadi menjana Astaxanthin untuk meneruskan
kehidupannya. Dengan kehadiran Astaxanthin, alga ini mampu hidup tanpa makanan dna tahan tekanan persekitaran selama 40 tahun. Maka tidak hairanlah, alga merupakan antara tumbuhan tertua
pernah ditemui oleh umat manusia tanpa mengalami sebarang proses evolusi secara
mendadak. Astaxanthin merupakan antara pelopor dalam melindungi alga ini
daripada dimamah kesan evolusi melampau.
Berbeza dengan karotenoid yang lain, Astaxanthin
merupakan satu-satunya karotenoid yang tidak mendatangkan kesan toksik sekiranya diambil pada dos yang berlebihan. Malah ia lagi menggalakan aktiviti
selular sel serta melindungi daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal
bebas. Sehingga kini, para penyelidik masih kurang memahami bagaimana ia mampu
memberi kesan perlindungan oksidasi sedangkan Astaxanthin tidak ditukar menjadi
Vtamin A setelah dicernakan oleh badan. Namun teori yang diberikan ialah,
Astaxanthin mampu melakukan kesemua ini berdasarkan strukturnya yang sangat
menakjubkan serta panjang, sehingga ia mampu mengapai lapisan atas kulit ( epeidermis ) serta
lapisan dermis kulit.
Berbeza dengan Beta Carotene lain, Astaxanthin mampu mencapai lapisan atas dan bawah sel dengan sempurna dan ini sekaligus melindungi kerosakan sel kulit
Astaxanthin memiliki kekuatan yang tinggi malah
jauh mengatasi Pycnogenol. Oleh yang demikian ia mampu mengitar semula Vitamin
C dan E serta lain-lain antioksida yang teroksida di dalam badan secara
menyeluruh, malah melebihi Hyroxytyrosol, yang diyakini antara antioksidan terunggul yang pernah wujud. Astaxanthin merupakan satu-satunya karotenoid yang
mampu merentasi BBB serta BRB dengan mudah. Tidak ada satu pun karotenoid yang
mampu melepasi rintangan darah ini terutama BBB dengan mudah. Ini menjadikan ia
sangat berguna untuk melindungi sel otak daripda kerosakan. Sememangnya ada
harapan untuk pesakit Alzheimer sembuh disebabkan ia mampu melindungi kerosakan daripada terus kronik. Bagi pesakit darah tinggi, Astaxanthin bertindak pada sel-sel utama
organ terutama ginjal. Ia mampu merentasi lapisan dalam sel badan dengan lebih
mendalam dan terus melindungi sel tersebut setelah ia bergabung dengan sel
tersebut.
Harapan pesakit diabetis juga cerah memandangkan
Astaxanthin mampu merentasi serta melindungi pankreas dengan menggalakan
penghasilan dan pengeluaran insulin. Ia meransangkan sel Beta di dalam pankreas
dan ini menjadikan insulin lebih banyak terhasil daripada yang sepatutnya.
Namun, kesan terhebat Astaxanthin yang pernah dikaji ialah kesan terhadap kulit.
Kulit merupakan organ terbesar manusia. Ia menjadi pelindung pertama terhadap
anasir luar daripada memasuki badan. Kulit sangat unik. ia terdiri daripada 7
lapisan yang sentiasa berganti selama 28 hari. Lapisan dalam kulit terdiri
daripada lapisan dermis yang mengandungi kolagen yang membantu pengurangan
kedutan serta melanosit yang membantu pengeluaran melanin sekiranya terdedah
kepada sinaran UV matahari.
Astaxanthin sangat unik kerana strukturnya yang
panjang mampu melindungi daripada lapisan atas sehingga dalaman kulit tanpa
pecahan struktur molekulnya. Ini menjadikan ia mampu melindungi kulit daripada
serangan UVA dan UVB dan sekaligus melindungi kolagen kulit daripada penguraian
yang total. Paling terserlah ialah ia juga mampu mengurangkan 40% penghasilan
melanin dan ini sekali gus mengurangkan penggelapan kulit. Tona kulit tidak
sekata juga diperbaiki sehingga 78% tanpa sebarang cela.
Perbandingan kekuatan antioksida lain terhadap Astaxanthin
Terlalu banyak kajian yang dilakukan dalam mengenal
pasti kebaikan Astaxanthin namun saya sendiri tidak mampu menulis di sini kerana
antioksidan ini meliputi hampir keseluruhan antioksidan lain yang wujud di dunia.
Kekuatannya 17 kali ganda berbanding ekstrak biji anggur ( OPC / Pycnogenol ),
40 kali berbanding mana-mana beta karoten, 75 kali ganda lebih kuat berbanding
asid lipoik, 500 kali ganda berbanding Vitamin E, 560 kali ganda berbanding
catechin ( ekstrak teh hijau ), 800 kali ganda berbanding enzim CoQ10 dan
paling menakjubkan, 6000 kali ganda lebih kuat berbanding Vitamin C !!! Malah nilai ORAC yang dicatat oleh Astaxanthin
setinggi 28 222 !!! Ini sekali gus memecahkan mana-mana rekod antioksidan lain
yang pernah ditemui oleh para penyelidik seperti Beri Maqui ( 27 600 ) dan beri
acai ( 16 700 ).
Masakan tidak, kelebihan serta kuasa pemulihan antioksidan ini
diakui sendiri oleh Suzy Cohen. Suzy Cohen yang lebih dikenali sebagai
"America's Most Trusted Pharmacist " sendiri mengamalkan pengambilan
Astaxanthin sebagai diet makanan tambahan beliau kerana beliau sendiri mendapat
perubahan yang sangat ketara terhadap pengambilan antioksidan hebat ini.
Ikuti temubual bersama Suzy Cohen tentang manfaat Astaxanthin
Setelah anda mendapat maklum tentang kesemua info-info
ini, pastinya anda tertanya, di manakah saya boleh mendapatkan kedua-dua
antioksida ini ? Adakah saya perlu menempah tiker penerbangan ke Perancis ? Menangkap ikan salmon liar di Jepun,Kanada mahupun USA yang tidak pasti sama ada ianya dipenuhi dengan logam berat merkuri atau juga perlu
pergi ke Hawaii dan menyelam sedalam 5000 kaki ke dalam laut ?
AstaPycnogenol
Tidak perlu bersusah payah kerana saya akan
mencadangkan satu porduk yang saya amalkan sehingga kini. Hasilnya sangat jelas
pada mata, kulit serta alahan saya yang semakin berkurangan. Saya memilih AstaPycnogenol
yang dipasarkan oleh Cosway memandangkan produk ini memiliki paten Horphag (
Pycnogenol ) yang tulen dari Switzerland. Sehingga kini, Cosway merupakan
satu-satunya syarikat di Malaysia yang menggabungkan kedua-dua antiooksidan
hebat ini di dalam satu kapsul dengan dos yang lebih tinggi berbanding
mana-mana produk Astaxanthin serta Pycnogenol yang berada di pasaran Malaysia.
Harganya juga sangat berbaloi untuk penggunaan sebulan di mana harga keahlian
Cosway hanya RM 98.00 dan sekiranya terdapat promosi bulanan, ia mampu dimiliki
dengan harga lebih murah, sekitar RM 82.00 atau RM 55.00 sahaja.
Bercerita mengenai pengalaman saya mengambil produk
ini, pada mulanya saya meragui keberkesanaannya memandangkan pelbagai produk
telah saya cuba untuk menghilangkan kesan cela di wajah serta lengan saya,
namun saya kuatkan semangat untuk mencubanya dan saya melakukan sedikit
pembacaan serta penyelidikan berkaitan dengan produk serta kedua-dua
antioksidan hebat ini. Akhirnya, saya memilih untuk mencubanya semula dan
sangat memeranjatkan apabila walaupun saya baru sahaja mengambil 2 kapsul
AstaPycnogenol, penglihatan saya semakin jelas. Saya mengalami masalah penglihatan
yakni silau yang agak serius disebabkan faktor keturunan. Mata saya sering
letih dan berair lebih-lebih lagi pada waktu malam ketika terkena cahaya lampu
dan pancaran terik matahari yang sememangnya mengeluarkan sinaran UVA dan UVB
yang tinggi. Walaupun saya telah memakai cermin mata khas untuk menghalang
penembusan sinaran UVA dan UVB beserta radiasi, namun mata saya tetap akan
kering dan berair. Setelah saya mengambil 2 kapsul AstaPycnogenol, penglihatan
saya bertambah baik, cerah, jelas dan terang. Ini menyakinkan saya bahawa
kedua-dua antioksidan ini merupakan terbaik yang pernah saya cuba. Jerawat saya
juga semakin menghilang dan kulit saya bertambah cerah tanpa memakai apa-apa
losyen SPF mahupun mengambil kolagen.
Oleh yang demikian, rebutlah peluang ini untuk anda menjaga kesihatan dan keremajaan anda daipada serangan radikal bebas, kanser mahupun lain-lain masalah kesihatan. Anda cuba anda tahu.
p/s : Dapatkan produk Astaxanthin campuran No.1 DI SINI
p/s : Dapatkan produk Astaxanthin campuran No.1 DI SINI