Jumlah Paparan Halaman

Selasa, 21 Mei 2013

Milk Thistle : Tonik Hati No. 1


Milk Thistle, anugerah alam paling mujarab untuk kesihatan hati

Assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan kepada pembaca setia blog saya. Sudah lama saya tidak mengemaskini entri terbaharu saya kerana saya semenjak kebelakangan ini mendapat berpuluh soalan daripada pembaca di blog mahupun fan page kesihatan saya. Saya berasa bersyukur kerana ramai mula peka terhadap kepentingan antioksida dalam kehidupan seharian juga ada yang bertanya tentang cara pengambilan ubat-ubatan yang betul dan pantang larang yang harus dipatuhi semasa mengambil ubatan. Saya ucapkan terima kasih semua di atas sokongan tidak bebelah bahagi anda dan sama-samalah kita menjaga kesihatan yang optimum dengan mengamalkan pengambilan sumber alam yang menyimpan seribu satu rahsia dan membawa seribu satu rahsia terhadap kesihatan kita. Memandangkan banyak soalan yang dikemukan, ada juga yang ingin bertanya secara peribadi tentang produk-produk supplement dan kesihatan, juga ubat-ubatan, maka anda boleh berbuat demikian di Fan Page ini dan sila LIKE untuk mendapatkan update terbaharu setiap hari berkaitan topik kesihatan di wall Facebook anda. Baiklah, hari ini saya ingin mengetengahkan sebuah lagi topik kesihatan yang menjadi bualan ramai. Pada asalnya saya tidak mahu membicarakan topik ini secara umum kerana ia agak kompleks, namun ramai yang bertanya ketika saya mencadangkan kepada mereka untuk memulakan program detoks dengan mengambil bahan ini. Ia adalah Milk Thistle, sejenis herba yang mendapat jolokan Bunga Antidot ( Antidote Flower ) di beberapa negara Barat. 


Milk Thistle merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang meyerupai daisi. Ia banyak didapati di negara beriklim Mediterranean seperti Eropah. Walaupun ia sejenis tumbuhan berbunga yang agak renek namun khasiatnya terhadap kesihatan sangat meluas. Banyak kajian menunjukkan ia mengandungi Silymarin, sejenis flavonoid yang bertindak sebagai kimia organik yang bukan sahaja bertindak sebagai antidot kepada masalah keracunan cendawan dan mabuk teruk, tetapi ia juga memiliki kuasa antioksida yang sangat kuat terutama hati. Manfaatnya terhadap kesihatan dan perlindungan hati telah dikatalogkan selama 2000 tahun dan ia terus dikaji secara mendalam sehingga hari ini. Berikut adalah amalan yang menyumbangkan kepada masalah hati terbeban dan berkarat :

1) Pengambilan alkohol
2) Pengambilan Paracetamol ( Panadol ) secara banyak dan berterusa
3) Pengambilan antibiotik dan lain-lain ubat secara berpanjangan
4) Banyak mengambil makanan berlemak
5) Suka tidur lewat malam
6) Kurang minum air ( 3-6 liter sehari )
7) Banyak minum minuman berkafein ( Coke )
8) Banyak mengambil bahan berpengawet tinggi
9) Banyak mengambil makanan segera
10) Banyak mengambil makanan bergoreng Peringkat masalah hatiSilymarin yang terkandung di dalam Milk Thistle diekstrak daripada bijinya dan dianggarkan ia mengandungi 65-80% Silymarin ( secara kering ). Banyak kajain menunjukkan bahawa Silymarin sangat berguna untuk merawat masalah hati termasuklah sirosis hati, Hepatisis C dan pendetoks hati terunggul. Apa yang paling mengujakan saya ialah, Silymarin mampu membersihkan hati juga menghasilkan sel hati yang baru ! Tidak terhad di situ, sebuah kajian menunjukkan bahawa pengambilan Milk Thistle secara berterusan selama beberapa bulan dapat meningkatkan penghasilan Glutathione secara semula jadi ! 

Ini disebabkan, kuasa antioksida, perlindungan dan penyahtoksik yang dibawa oleh Silymarin di dalam Milk Thistle mampu merawat dan menjaga setiap sel hati untuk kekal sihat daripada sebarang penncemaran, Selain itu, Silymarin juga mampu menurunkan paras kolesterol dan mengurangkan tahap kerintangan insulin terhadap gula di dalam badan. Disebabkan ini, saya menjadikan Milk Thistle sebagai pilihan No. 1 saya dalam memulakan proses detoks kerana manfaatnya yang jelas terhadap hati. Anda juga perlu ingat, setelah hati bersih, barulah penghasilan Glutathione mampu dijalankan secara efisien kerana hati yang terbeban menyebabkan masalah yang teruk kepada penghasilan Glutathione. Adakah anda menghidapi maslaah berikut :

1) Mata berair dan letih
2) Kulit yang mudah merengsa
3) Sakit bahagian belakang badan
4) Wajah kusan dan lesu
5) Kecenderungan untuk lebih tidur dan penat setelah menjamah makanan terutama selepas makan tengah hari
6) Kulit lebih mudah beruam
7) Masih berasa letih walaupun telah tidur 7-8 jam sehari 
8) Sengal-sengal 
9) Rambut mudah gugur
10) Mata atau bewarna kuning
11) Mudah berasa mengantuk
12) Cepat hilang tumpuan 
13 ) Perut membusung
14) Susah turun berat badan walaupun selepas berdiet

Sekiranya anda mengalami simptom-simptom di atas, kemungkinan hati anda terbeban. Milk Thistle dapat membantu anda. Namun, ingin saya ingatkan bahawa pengambilan Milk Thistle dengan apa-apa jenis ubat adalah tidak digalakkan sama sekali memandangkan Milk Thistle mampu meningkatkan kesan metabolisma di dalam hati. Ini dikhuatiri akan menganggu kesan ubat terhadap badan samada menjadi negatif kepada badan. Oleh itu, saya sarankan anda jarakkan pengambilan 2-4 jam selepas mengambil Milk Thistle. Berkaitan dengan pemilihan produk, sila pastikan anda memilih kandungan aktif Silymarin di dalamnya adalah 70-80%. Bagaimanapun peratusan 80% adalah lebih baik dan pekat untuk kesan yang lebih optimum. Anda boleh memilih sebarang jenama Milk Thistle di farmasi, kedai kesihatan dan seumpama dengannya. Jadi, adakah anda tergolong di dalam masalah di atas ? Perlukan bantuan ? Milk Thistle adalah jawapannya !


p/s : Dapatkan produk Astaxanthin campuran pilihan No.1 DI SINI.