Jumlah Paparan Halaman

Selasa, 18 Jun 2013

Kolagen : Apa Anda Perlu Tahu ?


Struktur jaringan kolagen 

Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada semua pembaca blog setia saya, apa khabar anda semua ? Sihat ? Saya harap anda sihat sejahtera dan gembira memandangkan cuti persekolahan baru sahaja selesai. Pasti anda semua telah mengambil dan meluangkan masa anda bersama anak-anak anda dan keluarga anda. Baiklah, hari ini saya ingin mengetengahkan sedikit topik yang agak tidak jangal lagi dalam dunia kecantikan terutama kepada wanita. Sebut sahaja perkataan ini, jangan katakan wanita, lelaki pun telah mula menunjukkan minat terhadapnya. Jangan terkejut sekiranya lelaki ketika ini telah mula menunjukkan minat dalam dunia kecantikan. Ini kerana mereka juga ingin menjaga penampilan dalam menempuh kehidupan seharian mereka. Apakah ia ? Ia adalah kolagen. Namun pasti anda semua merasakan bahawa anda telah mengetahui sepenuhnya tentang kolagen. Adakah benar ? Apakah perkara lain yang perlu anda ketahui ? Teruskan pembacaan anda !Jaringan kolagen beserta Hyalaronic Acid


Kolagen merupakan sejenis kumpulan protein semulajadi yang hadir di dalam haiwan. Ia merupakan sejenis protein yang paling banyak hadir di dalam tisu mamalia dimana ia mewakili 25-35% daripada jumlah keseluruhan protein badan. Ia juga mewakili 70% daripada jumlah sturktur kulit. Sinaran UV, merokok, minuman beralkohol, sinus, kurang menagmbil protein dan kurang meminum air kosong merupakan antara penyumbang utama kepada kemusnahan kolagen di dalam badan. Maka tidak hairanlah bahawa hampir semua masalah kulit sering dikaitkan dengan kekurangan atau kerosakan kolagen. Kolagen terletak di dalam lapisan kulit bawah ( Dermis ) kerana ia bertanggungjawab membina jaringan kulit agar kekal anjal, lembut, lembab dan gebu. Namun tahukah anda, kolagen sendiri tidak kekal di dalam lapisan kulit ? Ia memerlukan bantuan lain seperti Hyalaronic Acid dan elastin untuk kekal di dalam kulit agar tidak termusnah dan mengekalkan kelembapan kulit. Namun, seiring dengan peningkatan usia, kolagen mulai berkurangan secara beransur-ansur. Ini kerana, bermula usia 25 tahun, 1.5% jumlah keseluruhan kolagen akan mulai berkurangan. Maka, sejumlah 50% kolagen akan mulai hilang apabila anda mencecah usia 60 tahun ! Ini menjelaskan mengapa antara kita, terutama wanita akan kelihatan mulai tua, kulit kendur, berkedut, kusam dan berpigmentasi setelah anda mencecah usia 35 tahun dan ke atas! Anda jangan terkejut kerana ia merupakan proses semulajadi badan kerana ketika ini, metabolisma dan pengaruh hormon telah mulai berkurangan. Wanita lebih berisiko terdedah kepada proses penuaan kerana hampir setiap sistem badan mereka dipengaruhi oleh hormon seperti estrogen. Estrogen penting dalam menguatkan tulang dengan mengikat kalsium dan Vitamin D di tulang, menjadikan wanita lebih bernafsu dalam hubungan intim, bertanggunjawab dalam sifat kewanitaan dan sebagainya. Ini menjelaskan mengapa wanita apabila berusia lanjut, mereka lebih terdedah kepada osteoprosis dan mula kehilangan identiti feminin dan kecantikan mereka. Wanita & lelaki memerlukan penjagaan kulit yang optimum


Untuk itu, bagi anda, terutama wanita mahupun lelaki yang mementingkan kerjaya dan penampilan, penampilan wajah dan kulit adalah penting dalam menjadikan anda lebih berkeyakinan untuk mendapatkan wajah dan kulit yang muda sama sewaktu usia 20-an. Kolagen juga penting dalam pemulihan sturktur kulit yang rosak termasuk pembaikan parut dan lecur. Tubuh badan akan berusaha memperbaiki sturktur kulit agar kekal seperti normal, namun sekiranya kolagen mulai berkurangan, adakah anda boleh menjamin kulit anda akan terus kekal pulih seperti biasa sekiranya terdapat parut ? Ini menjelaskan mengapa terdapatnya pembaikan parut yang kurang memuaskan iaitu parut yang hodoh dan mendalam. Bagi mengatasinya, kolagen diperlukan untuk menjadikan penampilan parut lebih licin dan samar. Walaupun ia tidak membantu sepenuhnya, namun sekurang-kurangnya ia mampu menjadikan penampilan parut anda tidak terlalu hodoh.

Terdapat satu fakta yang ramai tidak ketahui, kolagen bukan sahaja terletak di kulit, namun hampir setiap bahagian badan terutama yang terdapatnya tisu sambungan ( connective tissue ). Sehingga kini, saintis telah mengenalpasti sehingga 28 jenis kolagen dan lima daripadanya adalah yang paling umum dan banyak di dalam badan iaitu Jenis 1 -5. Walaubagaimanapun, daripada 5 yang utama, Jenis 1 merupakan yang paling banyak sehingga mewakili 90% daripada jumlah keseluruhan kolagen badan. Setiap jenis kolagen mewakili fungsi yang berbeza dalam tubuh badan. Walaubaimanapun, saya hanya akan menyenaraikan lima jenis yang utama yakni, Jenis 1-5 kerana fungsinya terhadap badan amat penting dan utama. 

Jenis 1 : Penting untuk tulang, tendon, organ dan kulit
Jenis 2 : Penting untuk rawan 
Jenis 3 : Fiber reticular ( sejenis tisu sambungan )
Jenis 4 : Penting untuk pembinaan asas membran sel
Jenis 5 : Penting untuk permukaan sel, rambut dan placenta

Kelima-lima jenis kolagen ini terdapat di bahagian tubuh yang dinyatakan dan ia terkumpul mahupun penting di bahagian ini bagi menjadikan fungsi organ dan badan kekal normal dan baik. Peningkatan usia menjadikan kawasan utama ini mulai terdedah kepada kerosakan, maka, tidak hairanlah risiko osteoprosis, sakit sendi, masalah rawan dan lutut juga kulit mulai bermula. Maka, anda mungkin mengalami masalah ini lebih-lebih lagi usia anda mula melebihi 35 tahun dan ke atas. Untuk itu, anda memerlukan penyelesaian dan ini dapat diatasi dengan pengambilan supplement luaran. Memandangkan kolagen terdapat di dalam kulit mamalia mahupun sisik ikan, maka ia boleh diambil melaui sumber ini. Dalam kebanyakan sumber ini, sisik ikan paling menjadi pilihan kerana ia lebih mudah diekstrak dan prosesnya tidak begitu rumit berbanding kulit mamalia kerana ia melibatkan sumber ketelusan terutama halal yang kurang diyakini. Kolagen sisik ikan bersumberkan sisik ikan marin mahupun air tawar. Dos saranan sehari untuk memperbaiki dan mengantikan kolagen yang hilang adalah serendah 5000mg sehari dan boleh mencecah sehingga 10 000mg mahupun lebih. Sekiranya diambil lebih, ia akan dibuang melalui saluran kencing kerana kolagen adalah larut air. Kini, terdapat pelbagai produk kolagen di pasaran Malaysia dan ada di antaranya terdapat tambahan bahan aktif lain termasuk antioksida dan vitamin bagi meningkatkan kesan yang diingini. Anda mesti tertanya-tanya, apakah produk kolagen terbaik dan saya akan menyenarikan beberapa jenis produk kolagen yang dinyakini setelah dianalisis oleh saya. Namun perlu ingat ! Ini hanya cadangan saya, terdapat banyak lagi produk kolagen di pasaran dan anda boleh mencubanya. Apa yang saya senaraikan di sini adalah setelah dianalisis serta dibuat perbandingan oleh saya melalui kualiti, harga dan sebagainya. Berikut adalah senarainya : 
AuraWhite 


AuraWhite : Ia merupakan salah satu daripada inovasi kolagen di Malaysia kerana ia menggabungkan kolagen, Glutathione, sel stem dan Hyaloronic Acid dengan berat keseluruhan mencecah 900 000 mg ! Ia menjadi fenomena hangat di Malaysia kerana kebanyakan pengguna menunjukkan kesan pencerahan dan kemulusan kulit yang sangat drastik. Mak tidak hairanlah ia menjadi pilihan NO.1 saya dalam produk berasaskan kolagen di pasaran Malaysia kerana harganya yang mampu milik dengan dos yang sangat tinggi
Maixara C-Sential


Maixara C-Sential : Salah satu daripada fenomena ajaib masa kini. Seperti AuraWhite, ia juga produk Malaysia yang mendapat tempat di hati pengguna. Dengan gabungan kolagen, Glutathione, Vitamin C dan Hyalaronic Acid dengan dos setinggi 10 000 mg dalam setiap tablet. Ia merupakan salah satu inovasi yang sangat mengujakan kerana gabungan Vitamin C dengan kolagen sangat berkesan dalam menghasilkan kolagen secara semulajadi.
Eskayvie RadianzeEskayvie Radianze : Sebelum ini, saya sama sekali tidak mengetahui akan produk ini. Namun terima kasih diucapkan kepada salah seorang pembaca setia blog saya yang memperkenalkan saya dengan kewujudan produk ini. Apa yang membuatkan saya agak berminat dalam meletakkan produk ini dalam senarai saya ialah, ia merupakan sebahagian kecil produk kolagen yang diiktiraf di USA, Eropah dan Jepun. Ia juga memenangi anugerah kecermelangan tertinggi yang menjadi pilihan dunia, Anugerah Frost & Sullivan bagi kategori inovasi produk. Eskayvie Radianze bukan sahaja mengandungi kolagen, namun ia mengandungi Astaxanthin dan pemegang paten AstaReal di pasaran dunia. Seperti yang sedia maklum, Astaxanthin merupakan antioksida terkuat di dunia. Ia juga mengandungi ekstrak Prunus Persica dan Vitamin C yang bertindak menghasilkan kolagen dan sebagai antioksida juga. Inner Shine Ruby EssenceInner Shine Ruby Essence : Ia menjadi antara pilihan utama saya terutama saranan kepada wanita. Jika sebelum ini, Inner Shine hanya mengeluarkan produknya yang berasaskan ekstrak biji anggur terhadap kesihatan mata dan kulit, namun kemunculan Ruby Essence seolah-olah membuka lembaran baharu dalam revolusi Inner Shine untuk kejelitaan wajah dan kulit, juga perlindungan badan yang menyeluruh. Inner Shine Ruby Essence mengandungi 2 komponen utama dan semestinya Astaxanthin menjadi pilihan. Ia menggunapakai paten AstaReal dan menggabungkan kolagen. Walaupun harganya agak mahal namun ramai pengguna sangat berpuas hati dengan pengambilan produk ini kerana kesannya yang cepat terutama bantuan Astaxanthin yang sangat berkuasa.


Kinohimitsu : Siapa yang tidak kenal akan jenama No.1 di Jepun dan Malaysia ini. Walaupun ia agak mahal dan mendapat saingan daripada produk-produk lain, namun ia masih bertahan di pasaran kerana inovasi dan teknologi Jepun membantu menghasilkan produk yang sangat berkualiti. Produk kolagen Kinohimitsu terdiri daripada beberapa jenis namun saya ingin menyentuh 5 jenis produk yang sangat inovatif ini. 

1) Kinohimitsu Japan Beuty Drink : Ia menggabungkan kolagen, Perilla Seed, Seed Protein, Isoflavone 3 jenis buahan, epal, lemon dan laici


Kinohimitsu Japan Beuty Drink


2) Kinohimitsu Collagen Diamond 5300 Drink : Ia menggabungkan dos kolagen sehingga 5300 mg        ( tertinggi ) beserta Perillia Seed, Seed Protein, Isoflavone dan 3 jenis buahan, epal, lemon dan laici Kinohimitsu Collagen Diamond 5300 Drink


3) Kinohimitsu Japan Beuty BB Drink : Ia mengandungi pati sarang burung yang mengandungi sumber kolagen dan amino asid yang baik untuk keremajaan kulit. Gabungan rawan ayam yang merupakan sumber uatam Hyalaronic Acid juga dapat menjadikan kulit kekal lembab. Apa yang lebih mengujakan, produk ini menggunapakai yis yang telah ditapaikan. Ia merupakan sumber utama antioksida anti penuaan terulung, CoQ10. Gabungan Vitamin C dan Rice Bran juga membantu menjadikan produk ini lebih terserlah dan berkualiti. Kinohimitsu Japan Beuty BB Drink


4) Kinohimitsu Japan Beuty Collagen Men Drink : Produk yang khas untuk lelaki! Ia mengandungi kolagen, Perilla Seed, Cactus Extract, Hyalaronic Acid dan Wheat Dextrin. Ia diformulasikan khas untuk lelaki dan hasilnya ketara dalam 7 hari sahaja. Kinohimitsu Japan Beuty Collagen Men Drink


NH Colla Plus Advance : Ia merupakan antara produk pilihan saya. Walaupun harganya agak mahal, namun kesan yang diberikan sangat mengujakan. Ia mengandungi kepekatan OPC antara tertinggi di pasaran Malaysia dalam bentuk formulasi minuman yakni sehingga 95% ! Ekstrak biji anggur dan 6000mg kolagen menjadikan produk ini antara terbaik di pasaran Malaysia
NH Colla Plus Advance


Iz Pure Collagen : 100% produk Bumiputera dengan menggunakan formulasi dan teknologi dari Perancis, ianya mengandungi kepekatan kolagen Jenis 1-3 yang paling tinggi di pasaran Malaysia. Ia adalah 99.9% kepekatan kolagen asli dengan dos 10 000mg kolagen di dalam setiap sachet. Dalam tempoh 3-4 hari anda akan dapat melihat perubahan positif selepas pengambilan produk ini. Walaupun rasanya agak sedikit hanyir, namun ia tidak begitu menggangu kerana sekali anda mencuba, anda pasti mahukannya secara berterusn. Iz Pure Collagen

Total Image Collagen Drink Jumbo Pack : Ia merupakan antara alternatif lain untuk produk kolagen. Apa yang lebih menakjubkan, harganya lebih berbaloi untuk kadungan di dalamnya. Ia mengandungi campuran 20 jenis bahan aktif yang bertindak sebagai antioksida dan paling penting campuran Vitamin dan juga ekstrak teh hijau. 

Total Image Collagen Drink Jumbo Pack


Kesemua produk-produk kolagen di atas adalah antara cadangan dan perbandingan yang dibuat oleh saya. Namun, anda masih boleh memilih produk lain yang anda rasakan bersesuaian. Diharap ini dapat membantu ande memilih produk yang terbaik dan dapat memuaskan hati anda. Kolagen, anda pelrukan mereka untuk kesihatan yang menyeluruh.


p/s : Dapatkan produk Astaxanthin campuran pilihan No.1 DI SINI.