Jumlah Paparan Halaman

Sabtu, 1 September 2012

Glutathione : Manfaat untuk Setiap Sel Badan

Struktur 3D Glutathione 

Pernahkah anda mendengar Glutathione ? Apakah manfaat yang dibekalkan oleh antioksidan ini ? Mengapa ia menjadi antara antioksidan yang menjadi buruan terutama para wanita ketika ini ? Secara ringkas, Glutathione merupakan sejenis antioksidan yang dihasilkan oleh badan melalui hati. Ia merupakan gabungan tripeptida yang luar biasa antara Cysteine yang terdiri daripada Kumpulan Amine dan Kumpulan Carboxyl. Pelbagai kajian telah dilakukan untuk melihat keberkesanan Glutathione terhadap tubuh badan kita. Lebih daripada 92 000 journal dan artikel telah diterbitkan dan membuktikan bahawa Glutathione memiliki kekuatan melawan radikal bebas yang sangat memberansangkan dan jauh mengatasi Vitamin C dan E !!!


Antara manfaat Glutathione 


Percaya atau tidak, kekuatannya yang jitu menjadikan ia digelar Antioksidan Induk atau Master of Antioxidant kerana ia merupakan satu-satunya antioksidan terkuat yang dihasilkan oleh badan. Malah ia jauh mengatasi kekuatan Asid Alpha Lipoic dan Melatonin !!! Glutathione juga banyak ditemui di dalam mitokondria ( kilang tenaga sel ) dan antara sel-sel yang memiliki kadar mitokondria tertinggi ialah sperma, sel otot, otot jantung dan sel otak. Kebaikan Glutathione bukan sahaja terhad dalam penghasilan tenaga badan namun ia juga bertindak sebagai antioksidan terunggul. Ini didorong dengan pemilikan Kumpulan Thiol yang bertindak sebagai agen penurun dalam mengitar semula antioksidan-antioksidan serta sel-sel badan yang hampir musnah, kehilangan proton ( antara struktur sel/antoksidan ) serta bertindak sebagai pelindung radikal bebas yang kuat.


The Master Of Antioxidant


Glutathione mampu mengitar semula Vitamin C & E secara berterusan tanpa bantuan apa-apa agen. Berbeza dengan sesetengah antioksidan, ia tidak memerlukan agen pelindung mahupun agen pembantu dalam melaksanakan tugasnya sebagai antioksidan badan. Ini kerana, struktur Cysteine yang terhadap di dalam Glutathione merupakan komponan asas yang menjadikannya lebih berkuasa. Cysteine merupakan sejenis amino asid yang bekuasa dalam pembaikan sel-sel badan dan bertindak sebagai pelindung semula jadi sel badan. Disebabkan ini, Glutathione dipercayai dapat melawan sel kanser dengan berjaya kerana walaupun ada kajian menunjukkan bahawa ia mampu meniru mekanisma dadah cytotoxic seperti Methotrexate, tetapi ia tidak bertindak dengan membunuh sel-sel baik memandangkan sel-sel kanser merupakan pembahagian sel secara pantas dan ubat-ubat kemoterapi di pasaran akan memusnahkan sel-sel kanser. Malangnya, ubat kemoterapi tidak mampu membezakan sel kanser dan sel baik dengan tepat kerana matlamat utama ubat kemoterapi ialah membunuh apa sahaja sel yang membahagi secara pantas termasuklah folikel rambut. Disebabkan itu, ramai pesakit kanser yang menjalani rawatan kemoterapi akan menghadapi keguguran rambut ( alopecia ) kerana ia turut terjejas kesan daripada ubat kemoterapi yang digunakan.

 Methotreaxte, antara ubat antikaser paling kerap digunakan dalam rawatan kemoterapi


Berbeza dengan Glutathione, ia mampu mengesan sel kanser dan membezakannya dengan sel baik. Sel kanser memiliki struktur sel yang teroksida dan tidak stabil. Maka, ia membahagikan sel secara rawak dan pantas dan ini menganggu kitaran normal badan manusia dalam menerima sel-sel baharu dengan cepat sehingga ia mampu menjejaskan fungsi organ. Banyak kajian menunjukkan bahawa Glutathione mungkin menjadi kunci kepada rawatan kemoterapi pada masa hadapan memandangkan ia tidak sama sekali menjejaskan sel-sel sihat dan pada masa sama, memusnahkan sel kanser secara berperingkat. Walaupun hasil penemuan serta kajian yang dilakukan adalah berbeza tetapi ia menunjukkan keputusan yang hampir sama yakni, ia mampu memusnahkan sel kanser dengan baik. Masih banyak kajian yang perlu dijalankan dalam menjadikannya ubat yang benar-benar berkesan dalam melawan serta menyembuhkan kanser pada masa akan datang.

Selain itu, antioksidan ini juga bertindak sebagai agen detoksifikasi yang hebat. Glutathione dihasilkan melalui hati dan ia berfungsi dalam mendetoksifikasi hati daripada bahan-bahan kimia beracun, membersihkan sel-sel darah dan 'mencuci' ahti agar lebih sihat dan tidak membebankan. Setiap hari, 150-180 liter darah dibersihkan, dicuci serta ditapis oleh hati. Apa sahaja bentuk, bahan serta molekul yang melalui hati mesti melalui hati untuk dibersihkan dahulu. Ini penting dalam menjadikan bahan tersebut tidak membahayakan tubuh badan kita. Antara bahan yang paling banyak dibersihakn oleh hati ialah darah dan ubat ( drugs ). Setiap kali kita mengambil ubat-ubatan, ia pasti akan dimebolisme oleh hati. Ini penting dalam menjadikan lebihan ubat tersebut dibuang secara selamat daripada badan. Tetapi, sedarkah anda bahawa setiap kali hati anda bekerja, anda sebenarnya membebankan, menjadikannya karat, lemah serta tidak bermaya ?


Hati berparut atau sirosis hati

Ia kerana, sisa perkumuhan yang ditapis melalui hati akan merosakkan sel-sel hati daripada terus tumbuh. Tidak dinafikan bahawa hati merupakan satu-satunya organ badan yang mampu tumbuh secara sendiri tanpa memerlukan apa-apa bantuan atau talian hayat. Tetapi, sekiranya mendapan,toksin serta kotoran yang tertinggal di hati tersebut masih tertinggal, adakah ia mampu tumbuh dengan sempurna ? Perkara inilah yang menjadi perbualan hangat para penyelidik khususnya pakar-pakar perubatan serta hematologi dalam mencari punca sebenar kanser hati mahupun sirosis. Walaupun hati kita rosak sehingga 70% sekalipun, namun kebanyakan daripada kita masih tidak dapat megesan petanda awal hati yang rosak kerana hati masih dapat berfungsi walaupun kerosakan tersebut berlaku. Ini menjadikan kanser hati ataupun sirosis sebagai antara pembunuh senyap No 1 di dunia.

Antara petanda kerosakan hati anda sedang dan telah berlaku ialah, sakit-sakit belakang badan, sengal-sengal otot, mata serta kulit menjadi kuning, kulit yang cepat merengsa, kulit sangat sensitif, alahan yang berpanjangan, muka yang kusam walaupun telah menggunakan produk-produk kecantikan, lingkaran gelap ( eye beg ) di mata, mata yang mudah berasa pedih, berair, ekzema, muka dipenuhi jerawat, masih berasa letih walaupun telah mendapat tidor yang cukup sehingga 8 jam sehari, mudah berasa letih, kepenatan yang melampau selepas pukul 6 petang, berasa letih dan mengantuk selepas makan tengah hari, kaki membengkak, perut membusung, berasa panas badan dan tidak mampu tidur dengan baik pada waktu malam walaupun menggunakan penghawa dingin dan banyak lagi. Ini merupakan antara contoh simptom awal hati anda terbeban dan menghadapi masalah yang serius. Saya percaya ramai dalam kalangan anda menghadapi simptom-simtom di atas namun anda sering berasakan bahawa ianya merupakan perkara normal setelah seharian bekerja atau belajar. Tetapi, perkara yang normal itulah akan menjadi abnormal sekiranya tindakan awal tidak diambil.


Kanser hati peringkat akhir 

Oleh itu, apakah kaitan Glutathione terhadap fungsi hati yang baik ? Sebenarnya, Glutathione merupakan penyelamat dan produk hati yang baik. Dari segi 'penyelamat', antioksidan ini akan menyahtoksik bahan-bahan beracun hati serta membantu hati dalam menapis darah dan memudahkannya membuang bahan-bahan yang berpotensi memberi eksna buruk kepada hati dan badan. Dari segi 'produk hati' pula, Glutathione dihasilkan bertindak dalam mengitar semula antioksidna lain dalam badan dan menjalankan proses-proses anti penuaan serta menyahtoksik badan daripada pencemaran serta melindungi sel-sel badan daripada radikal bebas. Oleh yang demikian, sekiranya hati tidak berfungsi dengan baik, maka ia tidak menghasilkan Glutathione secara menyeluruh dan Glutathione tidak dapat bertindak dengan baik terhadap sel badan.

Walau bagaimanapun, kesan yang paling ketara terhadap pengambilan Glutathione ialah ia mampu mencerahkan kulit badan serta wajah sehingga secerah yang anda mahu ! Ini terbukti apabila Glutathione mampu menghalang penghasilan melanin yang memberi penggelapan warna kulit, Tyrosinase. Ini menjadikan tona kulit anda lebih cerah dan berseri dalam 2-3 minggu. Namun, bergantung kepada individu, kesan pencerahan adalah berbeza dan kesan total diperolehi sekurang-kurangnya 2-3 bulan dengan pengambilan tetap dan berterusan Glutathione. Disebabkan ini, Glutathione sangat popular dalam mencerahkan kulit wajah dan badan sehingga 3 tona warna. Dengan pengambilan berterusan, ia mampu memncerahkan sehingga 5-6 tona warna dalam tempoh 6-8 bulan. Di negara Barat, produk ini sangat popular kerana kebanyakan produk Glutathione terdiri daripada kapsul atau tablet yang hanya perlu ditelan. Tidak seperti sesetengah produk lain, ia perlu disuntik atau diimpilan ke dalam badan anda supaya kesannya kelihatan. 

Kesan pencerahan maksimum !!!

Sekiranya anda berjemur di bawah pancaran cahaya matahari, kulit anda tidak akan gelap, malah anda dapat melihat sendiri ia akan lebih cerah kesan daripada pancaran terus cahaya matahari dan UV yang mencecah kulit anda. Disebabkan itu, produk Glutathione sangat popular dan banyak di pasaran. Pasti anda semu tertanya-tanya dan berkehendak mahukan kulit yang cerah. Tetapi apakah produk Glutathione terbaik yang boleh dipilih ?  
 Glutamax 

Glutamax, ia merupakan paten Glutathione yang dipasarkan di Filipina  dan menggunapakai kepakaran teknologi Jepun dan Sweden dalam penghasilannya. Ia juga menggunapakai teknologi nano dalam memudahkannya diserap lebih baik ke dalam badan. Apakah yang membezakan produk ini dengan produk Glutathione lain ? 

Apa yang membezakan produk ini dengan yang lain secara ketara ialah, ia diperkaya dengan L-glutathione, Basic Glutathione ( Patented ) dan Enriched Glutathione ( Patented ) dalam setiap tablet. Paling ketara adalah  Basic Glutathione yang sangat jarang digunakan kerana proses penghasilannya daripada sumber semula jadi adalah mahal. Basic Glutathione inilah yang menjadi kunci sebenar kepada tindak balas pencerahan serta manfaat-manfaat lain Glutathione di dalam badan kerana antara komponen asasnya, ia terdiri daripada Cysteine yang bertindak sebagai badan asas dan penentu buat komponen Glutathione yang lain. Cysteine juga penting dalam menhyahtoksik serta melindungi sel badan dan membersihkan darah terutama kepada sesiapa yang menghidapi masalah kulit yang berjerawat. 


Masalah kulit seperti jerawat ( pimple + acne ) juga mampu dipulihkan dengan pengambilan Glutamax 

Tetapi masalah utama yang melibatkan pengambilan Glutathione ialah, ia sangat sukar diserap oleh badan kerana Glutathione sangat sensitif lepada perubahan haba, pH ( terutama dalam perut ) serta mikroflora ( bakteria ) yang wujud di persekitaran dinding usus manusia. Ini menjadikan ada antara pengguna Glutathione kecewa serta melaporkan bahawa produk Glutathione yang diambil oelh mereka tidak mendatangkan kesan pemutihan yang jitu sehingga adakalanya memerlukan selama 6 bulan untuk mendapatkan pencerahan tona 2 tona warna. Masalah ini didorong oleh penggunaan Glutathione yang aktif di luar badan. Glutathione haruslah diserap di dalam bentuk L Glutathione atau Reduce Glutathione kerana struktur Glutathione seperti ini adalah lebih berkuasa dan kebal terhadap kerosakan komponen Glutathione. 


Usia dan persekitaran menurunkan paras Glutathione

Sehingga kini, Glutamax satu-satunya produk Glutathione di pasaran yang menggabungkan ketiga-tiga bentuk Glutathione dalam setiap kapsul. Malangya, produk ini tidak dipasarkan di negara ini. Ia hanya boleh didapati di Filipina kerana sememangnya ia dipatenkan dan dihasilkan di sana. Anda boleh membuat pembelian melalui laman web online untuk keterangan lanjut. Diharap info ini sedikit sebanyak membantu anda memilih produk Glutathione terbaik.

p/s : Sebarang pertanyaan, sila kunjungi Fan Page tertera dan dapatkan produk Astaxanthin campuran No.1 DI SINI